Ez a domain eladó! This domain is for sale.
További információk / more information: support@wphungary.com

RSS
 

A leendő donor

16 dec

Utolsó bejegyzésem sajnálatos módon a halálról szólt,most viszont az életről szeretnék írni. Vasárnap együtt néztünk egy filmet a “kisfiammal” ami egy beteg kisfiúról szólt,akinek csontvelőt adott a saját orvosa azért,hogy életbe maradjon a betege. Erre megszólalt Laci,hogy Ő szeretne csontvelőt adni. Először arra gondoltam viccel,de mikor arról kezdett faggatni,hol tudna utána érdeklődni,és az informatikusnak azt válaszoltam nézz körül a neten, láttam nemtetsző választ kapott.

ene3Ha nem tetszik neki valami ne tudjátok meg, nem szól,de a nézése….!:D Másnap reggel mentem intézni a teljes felvételimet a kórházba, és egy laboreredmény hiányzott még,így a laborba kezdtem.Milyen a véletlen,egy szinttel lejjebb estem be az ajtón és mindjárt azzal fogadtak,hogy vérvételre jöttem? Nem. válaszoltam és már fordultam is ki,viszont visszafelé újra beléptem az első emeletre,és szemmel láthatóan meglepetést okozott a kérdésem.”Hogy lehet valaki csontvelő donor?” Akkor egy nagyon értelmes, szimpatikus orvos beinvitált az irodájába, és tüzetesen elmondta milyen módon lehet ezt az egészet elkezdeni. Gondolom kevesen tudtátok,hogy már nem a csípőlapátból veszik a csontvelőt,mert én aki az egészségügyben dolgozok még én is itt tartottam. Az első eljárás egy vérvétel és vércsoport meghatározás, ha nincs semmi probléma akkor az adott adatokat regisztrálják,és egy nemzetközi donorcentrumba kerül. Említette a doktor,hogy nálunk Magyarországon mennyire nem megoldott a donorellátás, itt is milyen hátul kullogunk a nemzetközi skálán.

Ha a recipiensel=donorra váró, hasonló adatokat találnak,és ez szintén nem csak Magyarországot jelenti, akkor felveszik a kapcsolatot a donorral. Eddig még visszalépési lehetőség van,de ha megkezdik az eljárást onnantól nincs visszalépés,és valójában etikátlan is lenne. Gondoljátok el,milyen érzés amikor közlik valakivel,hogy az élethez van remény,és ekkor a donor visszalépne,mert mégis meggondolta magát! A felkészítés abból áll,hogy a donornak egy nagyon alapos kivizsgálás után elkezdik egy őssejt mintájára előállított gyógyszerrel megnövelni a csontvelőt. Miután túlszaporodott kikerül a véráramba,és hasonló módon,mint egy dializálás levesznek a donortól két-három deciliter vért,amiben a leg kellemetlenebb a két karba vezetett vékony kanül,és két három órai idő. Erre azért van szökség,hogy ne sérüljenek a vérlemezkék. Említette,hogy a felkészítés elkezdésekor már nincs visszalépés,mert ilyenkor a betegnek elkezdik nullára csökkenteni a saját sejtjeit,hogy az egész csontvelő a donortól származzon,és egészséges sejtek kezdjenek szaporodni.Én úgy gondolom,nem kis tortúra bevállalni ezt az egészet, főleg olyan beteg ember életéért akit talán sosem láttunk,és lehet nem is látunk soha, de ettől nemesebb és önzetlenebb dolgot nem tudok elképzelni az életben. Persze a gyermekem dolga eldönteni,akarja-e és bevállalja-e ezt az egészet,de úgy gondolom aki egyszer csak egy élőlény életét mentette meg,és legfőképpen “önfeláldozó” módon, az igazán elmondhatja értelme volt az életének,és érdemes élnie.

 
No Comments

Posted in Kutyáim

 

Leave a Reply